Infant/Child CPR, Choking + Injury Prevention Workshops

A note to our students:

MAY 2022: We are keeping our mask policy for the time being – both students and instructors will be required to wear masks in the class. We will continue to evaluate the recommendations and consult with our venues, and may make changes to our policies in the future. 

We will still be maintaining distance between households/groups in all of our public classes, and individual equipment for each participant to avoid unnecessary contact between household bubbles.

We thank you for your patience and continued cooperation in helping us keep our workshops a safe place to learn.

Learn the essentials in our most popular workshop

This 2-hour workshop focuses on CPR and choking for infants and children, as well as injury prevention for when babies become mobile.

Know what to do if an infant or child:

  • Goes unconscious
  • Stops breathing
  • Begins to choke

Followed by our signature discussion on preventing injuries for babies and toddlers.

Duration 2 hours
Resources Our detailed digital resource package (PDF) is provided via email following the workshop (or immediately in the eCourse) 
Course Fee

In-person public workshops: $55 CAD* per participant
eCourse: $85 USD (lifetime access)
Private workshops: Information on private in-home workshops can be found here.

*plus applicable taxes

Certification

N/A – this workshop if for information only, no certification will be awarded.
Need certification? Check out our in-person 5-hour CPR-C/AED course and our in-person 8-hour Emergency First Aid for Childcare course.

Frequently asked questions

No – The 5-hour course includes all the content of the 2-hour workshop PLUS more information. Learn more about our 5-hour course here.

We can absolutely do that! Send us an email following the workshop – we will verify your attendance in our system and provide you with a PDF proof of participation via email. Our contact information will be included in the event the requestor of the proof of participation needs to confirm with us that you indeed attended. Name, date of workshop, workshop name, and the name of the instructor will also be included.

Anytime is great, really! We have a big mix of caregivers in our classes – expecting parents anywhere from 16 weeks to 40 weeks, parents with new babies, grandparents and other family members, and parents with toddlers who want a refresher or are learning for the first time!

There are pros and cons to joining a class while expecting:

  • If you join us while you’re expecting, most find it easier to focus on the content because they don’t have a baby with them (we allow pre-mobile babies in our classes).
  • The physical skills can be a bit more challenging if you’re pregnant (CPR, getting down to the ground to check for breathing, etc). We never push anyone to do something that’s physically strenuous, of course; so that’s why we do have a significant amount of pregnant attendees who are 37+ weeks.
  • If you’re pregnant, we recommend taking the class it before 34 weeks (if possible!) for comfort purposes, though, if you’re able to get into a class with space. We do recommend taking it while expecting, because the skills are relevant from birth.

In most cases, no, you will likely need a more in-depth course.

  • If you’re working in a licensed child care facility: You would need the 8-hour Emergency Childcare First Aid course per the Ministry of Children and Family Development’s guidelines.
  • If you’re operating as a nanny for a family: check with the family before you register to see if this workshop is appropriate. We often have nannies and other caregivers take our 5-hour course.

UPCOMING in-person WORKSHOPS

July 2022

Limited places

Saturday, 16 July 2022

10:00 AM - 12:00 PM (2 hours)

Presented by
Jill Colpitts
  • $55.00 excl. GST
Register4 places remaining
More Information

Sat 16 Jul 2022

10:00 AM - 12:00 PM (2 hours)

Learn the essentials. This 2-hour workshop focuses on CPR and choking for infants and children, as well as injury prevention for when babies become mobile.

Register4 places remaining
More Information
Limited places

Sunday, 17 July 2022

02:00 PM - 04:00 PM (2 hours)

Presented by
Janna Bakla
  • $55.00 excl. GST
Register4 places remaining
More Information

Sun 17 Jul 2022

02:00 PM - 04:00 PM (2 hours)

Learn the essentials. This 2-hour workshop focuses on CPR and choking for infants and children, as well as injury prevention for when babies become mobile.

Register4 places remaining
More Information

Sunday, 24 July 2022

02:00 PM - 04:15 PM (2 hours, 15 minutes)

Presented by
Janna Bakla
  • $55.00 excl. GST

Sun 24 Jul 2022

02:00 PM - 04:15 PM (2 hours, 15 minutes)

Learn the essentials. This 2-hour workshop focuses on CPR and choking for infants and children, as well as injury prevention for when babies become mobile.

More Information

Saturday, 30 July 2022

12:30 PM - 02:30 PM (2 hours)

Presented by
Jill Colpitts
  • $55.00 excl. GST

Sat 30 Jul 2022

12:30 PM - 02:30 PM (2 hours)

Learn the essentials. This 2-hour workshop focuses on CPR and choking for infants and children, as well as injury prevention for when babies become mobile.

More Information

Saturday, 30 July 2022

03:00 PM - 05:00 PM (2 hours)

Presented by
Jill Colpitts
  • $55.00 excl. GST

Sat 30 Jul 2022

03:00 PM - 05:00 PM (2 hours)

Learn the essentials. This 2-hour workshop focuses on CPR and choking for infants and children, as well as injury prevention for when babies become mobile.

More Information

Saturday, 30 July 2022

07:00 PM - 09:00 PM (2 hours)

Presented by
Jill Colpitts
  • $55.00 excl. GST

Sat 30 Jul 2022

07:00 PM - 09:00 PM (2 hours)

Learn the essentials. This 2-hour workshop focuses on CPR and choking for infants and children, as well as injury prevention for when babies become mobile.

More Information